Geweldloze Communicatie is niet alleen van nut in gespannen situaties. Het kan ook verdieping geven aan bedanken of het geven van complimenten. Bij het uiten van waardering zijn we gewend om positief te oordelen. En soms draagt een positief oordeel het gevaar in zich om net zo te benauwen als een negatief oordeel.

 

“Wat ben je toch lief!”

De uitspraak “Wat ben je toch lief” draagt in theorie bij aan dezelfde taal van oordelen als de uitspraak “Wat ben je toch stom”. “Lief” -hoe positief ook- blijft een etiket. Het kan bij de ontvanger de suggestie wekken, dat deze ook in de toekomst vooral lief moet blijven. Of dat lief gedrag wenselijker is.

 

Concreet

De kern van geweldloos communiceren is het vertalen van oordelen naar observaties, gevoelens en behoeften. Dit kan dus ook met positieve oordelen. In plaats van “Wat ben je toch lief” te zeggen tegen iemand die koffie brengt, kun je bijvoorbeeld als alternatief zeggen: “Ik werd erg blij (gevoel) toen je me vanmorgen koffie bracht (observatie). Het geeft zoveel rust (behoefte) als ik me alleen met het klantgesprek kan bezighouden”.

 

Oefening baart kunst

Het kan in het begin wat onwennig zijn om op deze manier complimenten te geven. Het vraag iets meer tijd, en het daagt je ook uit om wat meer vanjezelf bloot te geven. In essentie gaat het erom dat je concreet benoemt wat A) iemand heeft gedaan en B) wat dat met jou doet. Probeer het eens uit!